Czy wiesz, że…

Możecie korzystać z osiągnięć nauki kontaktując się osobiście lub listownie bezpośrednio w zakładach naukowych i doświadczalnych, Instytutów branżowych i Akademii Rolniczych. Niżej podajemy więc adresy Instytutów Produkcji Ogrodniczej Akademii Rolniczych i niektórych jednostek Instytutu Sadownictwa i Instytutu Warzywnictwa. Podajemy również adresy Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych, które wykonują analizy gleby i roślin oraz opracowują zalecenia naukowe, a także adresy Pracowni Chorób Pszczół gdzie można wysyłać próbki czerwiu i pszczół podejrzanych o choroby. Czy zastanawialiście się kiedy skąd biorą się takie przysłowia: „Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej”, „Nie ma to, jak u mamy”, „Przez żołądek do serca”? Nie będziemy pewnie dalecy od prawdy, jeśli postawimy tezę, że źródłem ich są w co najmniej 50% domowe wspaniałości, które umiała robić tylko jedna jedyna, niezapomniana (z tego właśnie powodu!) osoba. Srebrzą się nasze skronie, chylą plecy lecz ciągle wspominamy: herbatkę z konfiturami u Ani, sok malinowy (jedyny na zaziębienie) od Basi, pikle i śliwki w occie u Eli, dereniówkę u Jędrka, ogórki u Grażyny! Toż nawet Waldorf stał się sławny dzięki bakłażanom w szampanie. Jaki stąd wniosek? Może być tylko jeden chcesz być sławny wymyśl, podpatrz, naucz się robić bezbłędnie coś z owoców lub warzyw. Tę wspaniałość będą ci pamiętać potomni. Możesz zużytkować jeden z naszych przepisów nie bronimy!

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!