DYNIA OZDOBNA

Cucurbita pepo v. ovijera. Trwałe owoce tych roślin, popularnie nazywamy tykwami, są wprawdzie niejadalne, ale także po zerwaniu (ułożone na misach czy regałach) dekorują pomieszczenia przez okres jesieni i zimy, a nawet dłużej. Pędy tych roślin są silnie rozgałęzione, długości około 1,5 m. Czepiają się one podpór przy pomocy wąsów, a w razie ich braku pełzają po ziemi. Liście są duże — około 20 cm długości, szeroko jajowate i mniej lub więcej klapowate. Na tle ich zieleni efektownie wyglądają owoce dyni. Bogactwo ich kształtów jest wprost nieprzebrane: podobne są do jabłek, gruszek, śliw czy pomarańczy. Skórka ich, gładka lub z brodawkami, bywa jednolicie biała, żółta, pomarańczowa, albo też pstra. Owoce ścinamy z 2 do 3 cm kawałkiem ogonka wtedy, kiedy zaczynają zasychać. Nasiona dyni siejemy w połowie maja wprost do gruntu po 3—4 w odstępach od 50 do 70 cm, lub na początku maja po 2 do doniczek trzymanych w pomieszczeniach do minięcia przymrozków. Rośliny te rosną bardzo szybko na stanowiskach słonecznych, ciepłych, w glebie próchnicznej i pożywnej. Podczas głównego wzrostu wskazane jest dodatkowe zasilanie nawozami i podlewanie.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!