GRUSZKI SMAŻONE W MIODZIE

„Obstrugane i obrane z pestek gruszki przekroić na połówki i obgotować do zupełnej miękkości w wodzie. Potem je osączyć i zalać rozpuszczonym miodem, biorąc po pół litra miodu na 1 kg gruszek. Niech tak postoją ze dwa dni, poczem je smażyć na wolnym ogniu aż do zupełnej gęstości, a następnie wyjmując, obsypać każdą miałkim cukrem, układać w odstępach od siebie na sicie i obsuszyć w piecu”. Podawać je chyba na deser przy świątecznym obiedzie, lub jako łakocie dla dzieci. Wyobrażamy sobie, że jest to bardzo dobre, choć zapewne ogromnie słodkie. Może zrobić z nich aromatyczny sok malinowy, który nie ma sobie równych wśród soków owocowych. Można go robić na różne sposoby: Sposób pierwszy. „Na pół kilo wybranych malin wziąć pół kilo cukru, przesypując nim maliny w słoju i postawić na 6—8 godzin w słońcu. Potem, gdy sok z siebie puszczą, wyrzucić je na muślin, aby ściekał powoli do podstawionej wazy, zlać do butelek obwiązać pęcherzem (dziś może to być celofan przyp. red) i gotować w garnku w sianie, tak jak kompoty. Kto chce mieć sok z całym świeżym aromatem, może go wcale nie gotować, lecz zakorkować, zanurzyć szyjkę w smółce czyli w rozpuszczonym laku i przechowywać w zimnej a suchej piwnicy”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!