JARMUŻ

Jarmuż należy do warzyw najbogatszych w witaminy i sole mineralne. Ozdobne liście jarmużu mogą służyć do dekoracji półmisków z potrawami. Surówka z jarmużu. Starannie umyte liście jarmużu, po wycięciu grubych nerwów i odcięciu ogonków, drobno pokroić. Zalać majonezem lub lekko zakwaszoną śmietaną z dodatkiem cukru i soli do smaku. Surówkę z jarmużu można łączyć z pomidorami, kwaszonymi lub surowymi ogórkami, z tartym jabłkiem. Jarmuż zasmażony, jak szpinak. Liście jarmużu po odcięciu ogonków i grubych nerwów środkowych, umyć starannie, obgotować krótko, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Gotować bez przykrycia. Po odcedzeniu zemleć przez maszynkę i dusić z tłuszczem i dodatkiem mleka lub śmietany. Gdy jarmuż będzie miękki dodać zasmażkę z mąki i tłuszczu, rozprowadzoną śmietaną lub mlekiem. Doprawić solą oraz cukrem do smaku. Jarmuż zasmażony tak jak szpinak, jest doskonałym dodatkiem do mięs, do jajek na twardo, w koszulkach lub sadzonych.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!