OCET OWOCOWY — PRZYPRAWA, KTÓREJ BRAK NA NASZYCH STOŁACH

Nie wiadomo dlaczego Polska jest jedynym krajem w Europie, gdzie ocet owocowy nie jest podawany do stołu obok soli, pieprzu i innych przypraw, choć wszystkim wiadomo, że w przeciwieństwie do octu spirytusowego jest on nie tylko bardzo smaczny lecz i zdrowy (naturalny kwas organiczny!). Tę lukę naszego przetwórstwa owocowo-warzywnego możemy łatwo zapełnić robiąc ocet w domu. W tym celu mniej dorodne owoce jabłek, gruszek lub inne, a także obierzyny z owoców, rozdrabniamy, wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy przegotowaną letnią wodą z dodatkiem cukru (3 dkg na 1 1 wody). Naczynie obwiązujemy gazą lub płótnem i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Gdy ocet sfermentuje i dostatecznie sk waśnie je przecedzamy go i zlewamy do butelek. Zakorkowane przechowujemy w chłodnym miejscu. Ważne przy kiszeniu ogórków i wszystkich pasteryzacjach aby mieć pewność, że słoik zamknął się szczelnie, trzeba go odwrócić na chwilę pokrywką w dół. Jeśli nie wycieka zalewa, jego zawartość będzie się przechowywała długo, będzie smaczna i ładnie zabarwiona. Przeliczenia dkg na miary kuchenne. Jedna płaska łyżka stołowa soli waży 2 dkg, płaska łyżeczka od herbaty 0,5—0,7 dkg, szklanka cukru waży 21—25 dkg, płaska łyżka stołowa 1,6—2, dkg, łyżeczka od herbaty około 0,5 dkg.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!