OGÓRKI KISZONE DO SAŁATEK I NA ZUPĘ

Gdy ogórki są zbyt duże, można je obrać i poszatkować jak na mizerię. Zalane słoną wodą i z przyprawami nadają się później do sałatek lub na zupę ogórkową. Można je także kisić w butelkach szczelnie zamkniętych korkami. Polecamy również witaminowy, smaczny i do tego krwiotwórczy barszcz kiszony z buraków ćwikłowych. Można go pić na surowo lub dodawać do barszczu gotowanego na zupę. Podobno ma on także właściwości przeciwrakowe. Mimo prostoty przepisów podawanych w różnych książkach kucharskich, nie zawsze udawało się nam zakisić dobry barszcz. Polubiliśmy go dopiero, gdy otrzymaliśmy ten przepis na barszcz kiszony z buraków. Aby ten zdrowy napój był smaczny obieramy lub kroimy w plastry, albo w paski 2 kg zdrowych buraków. Dodajemy do nich rozcięte 2 pietruszki, 2 marchewki, piętkę cebuli, 3 ząbki czosnku (lepiej więcej, ale nie wszyscy lubią!), niewielką laskę chrzanu, 2 łyżki nasion kopru. Wszystko wkładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i zalewamy wystudzoną wodą w ilości 5 1. Uprzednio wodę przegotowujemy z 2 płaskimi łyżkami soli i dodatkiem cukru do smaku. Dla szybszego zakiszenia można dodać kawałek skórki z chleba. Po kilku dniach fermentacji w cieple zdejmujemy powstałą na powierzchni pianę, a kwas zlewamy do czystych butelek i korkujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!