PIETRUSZKA NACIOWA

Ta aromatyczna, o wysokiej wartości witaminowej, zielona przyprawa powinna być dodawana na surowo do wszystkich potraw, bezpośrednio przed ich podaniem na stół. Starannie opłukaną i pokrojoną drobno natką pietruszki należy posypywać mięsa, ryby, zupy, ziemniaki, kasze, kluski, mieszać ją z sałatkami warzywnymi, z sosami itp. Masło pietruszkowe. Drobno usiekaną natkę pietruszki równomiernie rozetrzeć z masłem, dodając soli i pieprzu oraz soku z cytryny do smaku. Masłem tym można smarować pieczywo na każdą okazję lub pokrojone w kostkę i zamrożone podawać do ziemniaków z wody, mięs, ryb, kasz i wszystkich innych potraw. Masło to ma wyborny smak, a obok wartości odżywczych zawiera duże ilości witamin. Sos pietruszkowy. Do zasmażki rozprowadzonej rosołem i śmietaną dodać drobno pokrojoną pietruszkę naciową. Stosować jak sos koperkowy.

SAŁATA KRUCHA
Liście sałaty kruchej są naprawdę bardzo kruche. W tym też leży jej wyższość nad popularnymi u nas sałatami. Ponadto sałata krucha może być uprawiana przez cały sezon wegetacyjny, bez przerw. Z przyjemnością zjada się ją surową, bez żadnych przypraw, podobnie jak pomidory, czy ogórki. Liście jej są doskonałe z kromką chleba z masłem lub inną kanapką. Można je także przyprawiać na różne sposoby. Oto dwa z nich. Sałatka. Świeże opłukane liście sałaty kruchej tuż przed podaniem pokroić na kilka części (całe liście są zbyt duże) i wymieszać z zaprawą olejową (olej, sok z cytryny, sól, cukier) lub ze śmietaną, lekko zakwaszoną, z dodatkiem cukru i soli do smaku. Amatorom poleca się dodać roztarty ząbek czosnku lub tylko potrzeć nim salaterkę. Przed wymieszaniem z zaprawami sałatę można posypać usiekanymi drobno koprem, a taką pietruszki, szczypiorkiem, rzeżuchą. Surówka mieszana. Rozdrobione liście sałaty można łączyć z pokrojonymi na cząstki lub plastry pomidorami, ogórkami, papryką czerwoną lub zieloną, dodając utarty na grubej tarce biały ser i krojone w cząstki jaja na twardo oraz sól i cukier do smaku. Wymieszać z zaprawą olejową lub z zakwaszoną śmietaną. Surówkę przygotowywać bezpośrednio przed podaniem na stół.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!