POTRAWY Z WARZYW DOBRZE ZNANYCH

Wprawdzie nie brakuje na ogól w naszych sklepach, nawet w tych najmniejszych wiejskich, konserwowych ogórków, przecierów pomidorowych, fasolek szparagowych i różnych innych przetworów, dobra gospodyni nie pozwoli jednak nigdy, by zmarnowały się plony z jej ogródka. Wszystkie nadwyżki, których nie dało się zjeść na surowo, zabezpiecza na zimę. Oprócz oszczędności ma za to i wielką wygodę zamiast do sklepu starczy otworzyć spiżarnię! A oto nasze przepisy. Gotowane w butelkach lub słojach umieszczonych w naczyniu z wodą. Można w ten sposób konserwować warzywa całe, np. groszek zielony, pomidory, fasolkę szparagową, kalafiory, lub w postaci przecierów, np. szczaw, szpinak, botwinę, pomidory. Mimo gotowania zachowują one znaczne ilości witaminy C. Ponieważ czas nasz latem jest szczególnie drogi, bo i prac w polu wiele, a i wypocząć by warto, radzimy zrezygnować z przecierów i pasteryzować co tylko się da w całości lub pokrojone na cząstki. Dla przykładu dajemy przepis na pomidory.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!