Powidła z jabłek

Dojrzałe jabłka kwaskowate obrać z łupy, wydrążyć, pokrajać w ćwiartki i złożywszy w kociołek, przykryć i na wolnym ogniu gotować, mieszając często łyżką, aby się nie przypaliło. Gdy sok z siebie puszczą odkryć, a gdy się rozgotują zupełnie, przefasować przez rzadkie sito, wlać napowrót w kociołek i jeszcze trochę podgotować. Na drugi, trzeci i czwarty dzień powtórzyć jeszcze gotowanie, póki nie zacznie powidło od dna i boków odstawać, mieszając zawsze pilnie łyżką drewnianą. Gdy jest już odpowiednio gęste, złożyć do kamiennych garnków i zawiązać. Kto chce mieć smaczne powidło, może dodać do smaku cukru”. Lepiej dodać, będzie się pewniej trzymało. Jabłka suszone (dobre w zimie na kompoty). „Na suszenie wybiera się mniej soczyste jabłka. Przekrawa się je na części. Kto chce mieć jabłka białe i ładne, należy je ostrugać z łupy, wydrążyć ze środków, a potem pokrajać w talarki i suszyć w wolnym piecu, ułożone na przetakach wyłożonych słomą”.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!