SKORZONERA

Skorzonera z wody (jak szparagi). Korzenie skorzonery, nie zwiędnięte i nie pokaleczone umyć szczoteczką, oskrobać, opłukać i kłaść zaraz do zimnej wody lekko zakwaszonej, aby nie sczerniały. Po przygotowaniu wrzucać skorzonerę do wrzącej wody. lekko ocukrzonej, osolonej, zakwaszonej i zamąconej mąką. Korzonki gotować do miękkości (około 15 minut). Po wyjęciu z wody i odcedzeniu polewać roztopionym masłem lub margaryną ze zrumienioną bułką tartą. Można też polewać skorzonerę sosem beszamelowym, który przyrządza się, rozprowadzając białą zasmażkę śmietaną lub mlekiem i wywarem ze skorzonery oraz zaciągając żółtkiem. Do smaku należy dodać soli, cukru i soku z cytryny. Skorzonera zapiekana. Ugotowaną skorzonerę, zalaną sosem beszamelowym i posypaną tartym żółtym serem zapiec w piekarniku lub prodiżu. Przed zalaniem sosem można do skorzonery dodać pokrajaną w plasterki lub w kostkę szynkę, kiełbasę, boczek wędzony. Skorzonera na zimno z sosem. Ugotowaną, jak podano wyżej, skorzonerę po ostudzeniu zalać sosem majonezowym lub zaprawą olejową (olej, sok z cytryny, żółtko jajka, cukier, sól.). Posypać posiekaną drobno natką pietruszki, koperkiem, rzeżuchą.

Cześć, mam na imię Katarzyna i moim hobby jest łowienie ryb. Pokochałam to zajęcie odkąd tylko pokazał mi je mój wujek. Uwielbiam też jeździć na rowerze oraz wiele innych zajęć. Na tym blogu chciałabym wam wszystko opowiedzieć!