OCET OWOCOWY — PRZYPRAWA, KTÓREJ BRAK NA NASZYCH STOŁACH
Nie wiadomo dlaczego Polska jest jedynym krajem w Europie, gdzie ocet owocowy nie jest podawany do stołu obok soli, pieprzu i innych przypraw, choć wszystkim wiadomo, że w przeciwieństwie do octu spirytusowego jest on nie tylko bardzo smaczny lecz i zdrowy (naturalny kwas organiczny!). Tę lukę naszego przetwórstwa owocowo-warzywnego możemy łatwo zapełnić robiąc ocet w domu. W tym celu mniej dorodne owoce jabłek, gruszek lub inne, a także obierzyny z owoców, rozdrabniamy, wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy przegotowaną letnią wodą z dodatkiem cukru (3 dkg na 1 1 wody). Naczynie obwiązujemy gazą lub płótnem i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Gdy ocet sfermentuje i dostatecznie sk waśnie je przecedzamy go i zlewamy do butelek. Zakorkowane przechowujemy w chłodnym miejscu. Ważne przy kiszeniu ogórków i wszystkich pasteryzacjach aby mieć pewność, że słoik zamknął się szczelnie, trzeba go odwrócić na chwilę pokrywką w dół. Jeśli nie wycieka zalewa, jego zawartość będzie się przechowywała długo, będzie smaczna i ładnie zabarwiona. Przeliczenia dkg na miary kuchenne. Jedna płaska łyżka stołowa soli waży 2 dkg, płaska łyżeczka od herbaty 0,5—0,7 dkg, szklanka cukru waży 21—25 dkg, płaska łyżka stołowa 1,6—2, dkg, łyżeczka od herbaty około 0,5 dkg.