KAPUSTA PEKIŃSKA

Najlepiej spożywać kapustę pekińską na surowo, ponieważ zachowuje wtedy bez strat witaminy, w które warzywo to jest bogate. Sałata z kapusty pekińskiej. Oczyszczone i opłukane liście sałaty pekińskiej pokroić w poprzek na paski szerokości około 2 cm, posypać posiekanym jajkiem na twardo, koperkiem lub pietruszką. Następnie wymieszać z majonezem, zaprawą olejową (olej, sok z cytryny, sól, cukier, żółtko jajka) lub śmietanową (śmietana lekko zakwaszona z dodatkiem cukru i soli). Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem innych warzyw. Oczyszczone i opłukane liście kapusty pekińskiej pokroić w poprzek na paski szerokości około 2 cm i wymieszać z plastrami pomidorów, ogórków kwaszonych, porów, z utartymi na grubej tarce cebulą i jabłkiem, z pokrojoną papryką konserwową. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z lekko zakwaszoną śmietaną oraz dodatkiem cukru i soli do smaku. Kapusta pekińska zasmażona. Przyrządza się tak, jak kapustę białą głowiastą. Smak tej potrawy podnosi się przez dodanie koncentratu pomidorowego. Kapusta pekińska z mięsem. Przyrządza się tak, jak kapustę białą głowiastą. Najlepsze jest mięso baranie lub wieprzowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *