PIETRUSZKA NACIOWA
Ta aromatyczna, o wysokiej wartości witaminowej, zielona przyprawa powinna być dodawana na surowo do wszystkich potraw, bezpośrednio przed ich podaniem na stół. Starannie opłukaną i pokrojoną drobno natką pietruszki należy posypywać mięsa, ryby, zupy, ziemniaki, kasze, kluski, mieszać ją z sałatkami warzywnymi, z sosami itp. Masło pietruszkowe. Drobno usiekaną natkę pietruszki równomiernie rozetrzeć z masłem, dodając soli i pieprzu oraz soku z cytryny do smaku. Masłem tym można smarować pieczywo na każdą okazję lub pokrojone w kostkę i zamrożone podawać do ziemniaków z wody, mięs, ryb, kasz i wszystkich innych potraw. Masło to ma wyborny smak, a obok wartości odżywczych zawiera duże ilości witamin. Sos pietruszkowy. Do zasmażki rozprowadzonej rosołem i śmietaną dodać drobno pokrojoną pietruszkę naciową. Stosować jak sos koperkowy.
SAŁATA KRUCHA
Liście sałaty kruchej są naprawdę bardzo kruche. W tym też leży jej wyższość nad popularnymi u nas sałatami. Ponadto sałata krucha może być uprawiana przez cały sezon wegetacyjny, bez przerw. Z przyjemnością zjada się ją surową, bez żadnych przypraw, podobnie jak pomidory, czy ogórki. Liście jej są doskonałe z kromką chleba z masłem lub inną kanapką. Można je także przyprawiać na różne sposoby. Oto dwa z nich. Sałatka. Świeże opłukane liście sałaty kruchej tuż przed podaniem pokroić na kilka części (całe liście są zbyt duże) i wymieszać z zaprawą olejową (olej, sok z cytryny, sól, cukier) lub ze śmietaną, lekko zakwaszoną, z dodatkiem cukru i soli do smaku. Amatorom poleca się dodać roztarty ząbek czosnku lub tylko potrzeć nim salaterkę. Przed wymieszaniem z zaprawami sałatę można posypać usiekanymi drobno koprem, a taką pietruszki, szczypiorkiem, rzeżuchą. Surówka mieszana. Rozdrobione liście sałaty można łączyć z pokrojonymi na cząstki lub plastry pomidorami, ogórkami, papryką czerwoną lub zieloną, dodając utarty na grubej tarce biały ser i krojone w cząstki jaja na twardo oraz sól i cukier do smaku. Wymieszać z zaprawą olejową lub z zakwaszoną śmietaną. Surówkę przygotowywać bezpośrednio przed podaniem na stół.