POTRAWY Z WARZYW DOBRZE ZNANYCH
Wprawdzie nie brakuje na ogól w naszych sklepach, nawet w tych najmniejszych wiejskich, konserwowych ogórków, przecierów pomidorowych, fasolek szparagowych i różnych innych przetworów, dobra gospodyni nie pozwoli jednak nigdy, by zmarnowały się plony z jej ogródka. Wszystkie nadwyżki, których nie dało się zjeść na surowo, zabezpiecza na zimę. Oprócz oszczędności ma za to i wielką wygodę zamiast do sklepu starczy otworzyć spiżarnię! A oto nasze przepisy. Gotowane w butelkach lub słojach umieszczonych w naczyniu z wodą. Można w ten sposób konserwować warzywa całe, np. groszek zielony, pomidory, fasolkę szparagową, kalafiory, lub w postaci przecierów, np. szczaw, szpinak, botwinę, pomidory. Mimo gotowania zachowują one znaczne ilości witaminy C. Ponieważ czas nasz latem jest szczególnie drogi, bo i prac w polu wiele, a i wypocząć by warto, radzimy zrezygnować z przecierów i pasteryzować co tylko się da w całości lub pokrojone na cząstki. Dla przykładu dajemy przepis na pomidory.