CO MOŻNA ZROBIĆ Z JABŁEK
Sery jabłeczne. „Mając dużo jabłek, można przyrządzić sery jabłeczne, które dają się bardzo długo przechowywać w suchem a zimnem miejscu i są bardzo smacznem i zdrowem jedzeniem, szczególniej dla dzieci. Można używać do nich najrozmaitszych gatunków jabłek, które obstrugać z łupy, wydrążyć ze środków i pestek, pokrajać w kawałki i włożywszy do kamiennego garnka zalać odrobiną wody i przykryte wstawić na noc do gorącego pieca. Nazajutrz gotować je na blasze mieszając często, aż się zupełnie rozgotują, wtedy je przefasować przez włosienne sito, dodać cukru do smaku, trochę smażonej skórki pomarańczowej, usiekanej drobno, lub cytrynowej utartej na tarku, różnych przesianych korzeni, jak: gwoździków, cynamonu, muszkatołowego kwiatu, imbiru i smażyć na wolnym ogniu, mieszając często tak długo, aż masa zgęstnieje zupełnie i zacznie od rondla odstawać. Wtedy rozłożyć zmaczane w zimnej wodzie płótno, kłaść w nie masę, zawijać okrągłe bochenki i włożyć pod prasę lub przysisnąć deseczką i kamieniem. Tak powinny leżeć przez parę dni w zimnej spiżarni, poczem je wyjąć, a gdyby były jeszcze za wilgotne i za miękkie, postawić je w przewiewnym miejscu do osuszenia.”