Czy wiesz, że…

Możecie korzystać z osiągnięć nauki kontaktując się osobiście lub listownie bezpośrednio w zakładach naukowych i doświadczalnych, Instytutów branżowych i Akademii Rolniczych. Niżej podajemy więc adresy Instytutów Produkcji Ogrodniczej Akademii Rolniczych i niektórych jednostek Instytutu Sadownictwa i Instytutu Warzywnictwa. Podajemy również adresy Okręgowych Stacji Chemiczno-Rolniczych, które wykonują analizy gleby i roślin oraz opracowują zalecenia naukowe, a także adresy Pracowni Chorób Pszczół gdzie można wysyłać próbki czerwiu i pszczół podejrzanych o choroby. Czy zastanawialiście się kiedy skąd biorą się takie przysłowia: „Wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej”, „Nie ma to, jak u mamy”, „Przez żołądek do serca”? Nie będziemy pewnie dalecy od prawdy, jeśli postawimy tezę, że źródłem ich są w co najmniej 50% domowe wspaniałości, które umiała robić tylko jedna jedyna, niezapomniana (z tego właśnie powodu!) osoba. Srebrzą się nasze skronie, chylą plecy lecz ciągle wspominamy: herbatkę z konfiturami u Ani, sok malinowy (jedyny na zaziębienie) od Basi, pikle i śliwki w occie u Eli, dereniówkę u Jędrka, ogórki u Grażyny! Toż nawet Waldorf stał się sławny dzięki bakłażanom w szampanie. Jaki stąd wniosek? Może być tylko jeden chcesz być sławny wymyśl, podpatrz, naucz się robić bezbłędnie coś z owoców lub warzyw. Tę wspaniałość będą ci pamiętać potomni. Możesz zużytkować jeden z naszych przepisów nie bronimy!