OGÓRKI KISZONE DO SAŁATEK I NA ZUPĘ
Gdy ogórki są zbyt duże, można je obrać i poszatkować jak na mizerię. Zalane słoną wodą i z przyprawami nadają się później do sałatek lub na zupę ogórkową. Można je także kisić w butelkach szczelnie zamkniętych korkami. Polecamy również witaminowy, smaczny i do tego krwiotwórczy barszcz kiszony z buraków ćwikłowych. Można go pić na surowo lub dodawać do barszczu gotowanego na zupę. Podobno ma on także właściwości przeciwrakowe. Mimo prostoty przepisów podawanych w różnych książkach kucharskich, nie zawsze udawało się nam zakisić dobry barszcz. Polubiliśmy go dopiero, gdy otrzymaliśmy ten przepis na barszcz kiszony z buraków. Aby ten zdrowy napój był smaczny obieramy lub kroimy w plastry, albo w paski 2 kg zdrowych buraków. Dodajemy do nich rozcięte 2 pietruszki, 2 marchewki, piętkę cebuli, 3 ząbki czosnku (lepiej więcej, ale nie wszyscy lubią!), niewielką laskę chrzanu, 2 łyżki nasion kopru. Wszystko wkładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i zalewamy wystudzoną wodą w ilości 5 1. Uprzednio wodę przegotowujemy z 2 płaskimi łyżkami soli i dodatkiem cukru do smaku. Dla szybszego zakiszenia można dodać kawałek skórki z chleba. Po kilku dniach fermentacji w cieple zdejmujemy powstałą na powierzchni pianę, a kwas zlewamy do czystych butelek i korkujemy. Przechowujemy w chłodnym miejscu.