SURÓWKI — NAJWARTOŚCIOWSZA POSTAĆ WARZYW
Gorąco namawiamy naszych Czytelników do spożywania warzyw na surowo. Tylko osoby chore (wątroba, żołądek) nie mogą jeść warzyw pod tą postacią. Ogórki, pomidory, sałatę, rzodkiewki jemy surowe już od dawna. Równie często powinniśmy jeść w ten sposób surowe marchewki, kala- repki, groszek i wiele innych gatunków warzyw. Niektóre z nich smaczniejsze są po przyprawieniu, polecamy więc kilka przepisów. Surówka z cykorii. Cykorię oczyścić, umyć, odsączyć, drobno pokroić. Kwaszony ogórek i kawałek selera umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce. Ząbek czosnku posiekać, rozetrzeć z solą, wymieszać z majonezem i musztardą. Połączyć warzywa z sosem, doprawić do smaku, posypać zieleniną. Surówka z czarnej rzodkwi. Rzodkiew umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, posolić, dodać pokrojone cieniutko pory, koncentrat pomidorowy i śmietanę. Doprawić do smaku, udekorować zieleniną. Surówka z kapusty pekińskiej. Kapustę oczyścić starannie, opłukać, poszatkować. Dodać ogórki i jabłka starte na tarce o grubych oczkach, pory pokroić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać ze śmietaną doprawioną solą oraz cukrem i sokiem z cytryny. Surówka z selera i marchwi. Seler i marchew oczyścić starannie, opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jabłka grubo starte i drobno posiekane orzechy oraz sok z cytryny. Surówka z porów i jabłek. Pory umyć, oczyścić, drobno pokroić. Jabłka pokroić w kostkę. Dodać ugotowane i posiekane jajko. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać ze śmietaną doprawioną solą, cukrem i sokiem z cytryny. Opracowała T. Pawłowska