JARMUŻ
Jarmuż należy do warzyw najbogatszych w witaminy i sole mineralne. Ozdobne liście jarmużu mogą służyć do dekoracji półmisków z potrawami. Surówka z jarmużu. Starannie umyte liście jarmużu, po wycięciu grubych nerwów i odcięciu ogonków, drobno pokroić. Zalać majonezem lub lekko zakwaszoną śmietaną z dodatkiem cukru i soli do smaku. Surówkę z jarmużu można łączyć z pomidorami, kwaszonymi lub surowymi ogórkami, z tartym jabłkiem. Jarmuż zasmażony, jak szpinak. Liście jarmużu po odcięciu ogonków i grubych nerwów środkowych, umyć starannie, obgotować krótko, wrzucając na wrzącą, osoloną wodę. Gotować bez przykrycia. Po odcedzeniu zemleć przez maszynkę i dusić z tłuszczem i dodatkiem mleka lub śmietany. Gdy jarmuż będzie miękki dodać zasmażkę z mąki i tłuszczu, rozprowadzoną śmietaną lub mlekiem. Doprawić solą oraz cukrem do smaku. Jarmuż zasmażony tak jak szpinak, jest doskonałym dodatkiem do mięs, do jajek na twardo, w koszulkach lub sadzonych.